Lastnosti propolisa

Poskusi na živalih so dokazali popolno neškodljivost te snovi, čeprav so jih z njo krmili v velikih odmerkih (10-15 gramov na kilogram teže) in dolge mesece. Tudi ljudje ga, razen redkih izjem, odlično prenašajo. Propolis nima nikakršnih kancerogenih lastnosti in v določenih laboratorijskih okoliščinah so dokazali celo njegovo citostatično delovanje. Nobeno poročilo tudi ne omenja teratogenega učinka.
Na drugi strani pa so z eksperimentalnim delom lahko potrdili številne zanimive lastnosti propolisa, ki jih je ljudska medicina poznala že iz davnih časov. V njem so snovi, ki delujejo baktericidno in bakteriostatično na številne klice, predvsem pa na kolibakterije, proteus, subtilis, stafilokoke, streptokoke in salmonele. Dokazano je njegovo močno antivirusno delovanje. Te in tudi fungicidne lastnosti pripisujejo benzoični in ferulični kislini, galanginu, pinocembrinu, pinobanksinu in drugim aromatičnim spojinam, ki so v naravnih smolah.
Propolis je močan lokalni anestetik, močnejši od kokaina in novokaina; to pripisujejo raznim eteričnim oljem v njem. Deluje učinkovito proti vnetju in pospešuje celjenje ran.
 
Še neraziskane ostajajo sestavine, zaradi katerih ima propolis tudi antirevmatični učinek, stimulira pa tudi obrambni sistem in to predvsem fagocitozo in tvorbo protiteles.
Končno ima propolis še nekatere lastnosti, za katere ta čas pravzaprav še ne vemo, kaj bi z njimi. Tako je na primer močan antioksidant in izvlečki lahko podaljšajo uporabnost zamrznjenih rib za 2-3 krat. Tudi močan fitoinhibitor je in preprečuje rast nekaterih rastlin, denimo konoplje, solate in krompirja. Ni izključeno, da bodo te lastnosti nekoč izkoriščene v živilski industriji, pa v medicini oziroma biologiji nasploh.
Eksperimentalno delo je vsekakor potrdilo veliko tega, o čemer je pripovedovalo ljudsko izročilo. Nikakor pa ni propolis panacea, zdravilo za vse, kot so zanj (in za matični mleček) trdili proizvajalci v reklamah in tako temu naravnemu zdravilu pravzaprav delali medvedjo uslugo. Na srečo je eksperimentalno delo dalo že dovolj dognanj za smiselno uporabo lega, kar nam ponuja narava v svojih čebeljih panjih