Cvetni prah

Cvetni prah ali pelod so drobna telesca, ki jih proizvajajo cvetni prašniki in ki so moška plodnina rastlin. Čebelarji se pomembnosti peloda dobro zavedajo, ker so uvideli, da so najmočnejši panji tisti, ki si spomladi naredijo največjo zalogo peloda. Tudi čebelje ličinke rastejo prvih pet dni svojega življenja izjemno hitro, ker v tem času dobivajo hrano, v kateri je tudi pelod.
Ta dejstva so navedla raziskovalce na laboratorijsko delo in to je pokazalo izredne lastnosti cvetnega prahu. Izkazalo se je, da je kot živilo popolnoma neškodl jiv in da ima hranilno in energijsko vrednost. V njem so faktorji, ki pospešujejo rast, niso pa še natančneje kemično raziskani. Vpliva na reproduktivno sfero z neko snovjo, ki ima močan gonadotropni učinek. Ima dokazano antibiotično moč s posebnim učinkom na kolibacile, salmonele in proteus. Pri slabokrvnih otrocih pelod merljivo dviga vrednosti hemoglobina (rdečega krvnega barvila).

Mikroskopska oblika

Pelodno zrno je okrogle ali jajčaste oblike in meri v premeru 2-200 mikronov, pač glede na cvet, iz katerega izhaja. Pogosto nosi biček, dolg 20-40 mikronov. Oblika pelodnega zrnca je za vsako cvetno vrsto značilna, iz česar izhaja cela veda o cvetnem prahu, ki je v pomoč botanikom, arheologom, geografom in celo kriminalistom.

Posamezna zrna peloda pod mikroskopom:

Cvetni prah kostanja Cvetniprahlipepodmikroskopom Cvetniprahsončnicepodmikroskopom Cvetniprahregratapodmikroskopom
kostanj lipa sončnica regrat


    

Sestava cvetnega prahu-peloda

Kot so razlike med posameznimi rastlinami velike, tako so velike tudi razlike v njihovem pelodu. Zato nima nobenega smisla da vas obremenjujem s številkami. Lahko pa rečemo, da pelod vsebuje:

 • nekaj vode, odvisno od tega, koliko je izsušen,
 • veliko proteidov (dušičnih snovi), od katerih je polovica v obliki prostih aminokislin, med njimi pa so tudi vse tiste, ki so za človeški organizem esencialne, to je neobhodne.
 • precej sladkorjev,
 • malo lipidov (maščobnih snovi),
 • pestro lestvico mineralov in oligoelementov, od katerih jih je spet nekaj nepogrešljivih za človeško prehrano,
 • izredno veliko vitaminov, med katerimi je kompleks B, pa C, D, E in A,
 • nekaj encimov, predvsem fosfataze, amilaze in invertaze,
 • rutin, ki krepi steno kapilar,
 • neko še nedefinirano snov, ki pospešuje rast,
 • antibiotične snovi, ki delujejo na nekatere od črevesnih bakterij, saprofitnih in patogenih,
 • številne pigmente, ki pa nimajo presnovnega pomena,
 • majhen odstotek še neraziskanih snovi, ki terjajo še nadaljnje laboratorijsko delo.
  Očitno je torej, da pelod predstavlja popolno zbirko vseh snovi, potrebnih za življenje rastlin, živali in človeka; med seboj so v idealnem ravnovesju, ki ga v laboratoriju ni mogoče ponarediti. Tudi s cvetov ga seveda ni mogoče nabirati, vsaj v znatnejših količinah ne. Za to je opremljena čebela, ki ga z vsakega svojega poleta prinese v panj na zadnjih nožicah, na vsaki po 7 miligramov. Vsak panj tako nabere spomladi in poleti po 30 do 40 kilogramov tega dragocenega živila za svoje ličinke. Nekaj kilogramov, ki jim ga pobere čebelar, torej zlahka pogreša.

Lastnosti cvetnega prahu-peloda

Podobno, kot to velja za med, je tudi med posameznimi vrstami peloda precejšnja razlika, pač glede na botanični izvor. Ker pa monofloralnega cvetnega prahu praktično ni mogoče niti proizvesti niti raziskati, lahko opišemo le lastnosti, ki jih ima mešanica cvetnega prahu, kot jo zberejo čebele z vsakovrstnih cvetov.
Bogata sestava cvetnega prahu prinaša organizmu hranila, ki bi mu jih utegnilo zmanjkovati. S tem zagotaskladno delovanje številnih presnovnih procesov in najbolj naravno in fiziološko spodbuja in povečuje globalno življenjsko silo. To velja za zdravega človeka, še bolj pa med boleznijo ali po njej. Učinek cvetnega prahu bi lahko strnili takole:

Na splošno stimulira in tonizira organizem, poseben učinek pa poskrbi za dobro počutje.
Po naravni poti privede do funkcionalnega ravnovesja.
Je splošen detoksikant, ki fiziološko deluje v vsem organizmu.