Kdaj uporabiti propolis

Kljub nekaterim neznankam okrog te snovi lahko rečemo, da je raba propolisa zasnovana na njegovih osnovnih lastnostih, ki so antibiotične, anestetične in pospeševalne pri celjenju ran.
 
Zdrav človek lahko jemlje propolis peroralno, da bi okrepil svoj organizem proti morebitni agresiji bakterij in virusov, vendar je ta indikacija razmeroma manj pomembna v primerjavi z drugimi. Bolnik naj jemlje to snov bodisi sámo bodisi v kombinaciji z drugimi zdravili, seveda le v primeru, da gre za katero od težav, ki jih bomo našteli.
 
Najprimernejša za zdravljenje s propolisom so akutna in kronična vnetja nosu in grla. Kot lokalno zdravilo ali pa v kombinaciji z uživanjem ga uporabljamo pri vnetjih nosu, še posebno pri zaudarjajoči kronični obliki z imenom ozena, pri anginah, pri trdovratnih vnetjih žrela, ki so pogosta po operacijah tonzil, in pri vnetjih grla, sinusav in sluhovodov. Lokalno in peroralno je priporočljiv pri akutnem in kroničnem bronhitisu in celo pri tuberkulozi, v kombinaciji seveda z običajnimi zdravili.
 
Dobro se obnese propolis v stomatologiji in v splošni ustni higieni. Primeren je za zdravljenje vnetih dlesni, ustne sluznice, bolečih ustnih erozij, aft in ustne gobice. Koristen je po izpuljenju zob in za nego parodontoze, ublaži pa tudi neprijeten zadah iz ust.
Peroralno uživanje blaži bolečine pri vnetju želodčne sluznice z razjedami ali brez njih ter umirja črevesna vnetja z drisko.
Zanimive indikacije so tudi vnetje prostate pri moškem in vaginalni trihomonas pri ženskah.
 
Tretje najpomembnejše področje uporabe pa je v dermatologiji. S propolisom zdravimo:
  • vsakovrstne manjše poškodbe kože,
  • opekline, vključno s sončnimi,
  • razna gnojna vnetja in furunkulozo,
  • kronične razjede, ki se težko celijo,
  • perianalno fisuro,
  • vnetja v kožnih gubah, posebno pri dojenčkih,
  • ekceme in vnetje po rentgenskem obsevanju,
  • nekatera glivična obolenja kaže, na primer trihofitijo. Še brez trdnejših kliničnih dokazov in bolj na osnovi empirije oziroma ljudskega izročila priporočajo propolis v peroralni obliki tudi pri šibkih konstitucijah, pri modularni in endemični golšavosti, za blažitev revmatičnih težav in še kje. Zagotovo pa je primeren pri akutnem vnetju veke (ječmenček) pa tudi pri kroničnem blefaritisu.